WeatherDuino Forum

Full Version: AQM II dust sensor trouble
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
I have my AQM up and running with a Display, MH-Z19B SDS011 and SHT31 temp sensor.

Using software WeatherDuino_AQM_ESP8266_ASK_v120_b002

I am getting sensible readings back from the temp sensor and Co2 sensor ok, but the SDS011 gives the following response.


Code:
09:45:03.055 -> Waking up the dust sensor...
09:45:03.055 -> Reading will be done 40s later.
09:45:03.055 -> 
09:45:43.034 -> Reading the dust sensor...
09:45:43.034 -> 
09:45:44.036 -> EC,8A,FE,3F,1,0,0,0,94,6C,
09:45:44.036 -> Calculate crc: 3E
09:45:44.070 ->  Response crc: 94
09:45:44.070 -> 
09:45:44.070 -> Wrong reply from SDS011 sensor!


There isn't much to show relevant to the dust sensor in the config options other than..


Code:
// --------------------------------------------------------------------------------------
//   Define type of PM sensor
// --------------------------------------------------------------------------------------
#define DUSTSENSOR_TYPE  1    // 0= PMS7003, 1= nova SDS011

I have tested the SDS011 with the manufacturers software and the USB to COM port adaptor that came with it and it works fine, so I know the sensor is ok.

I assume that I need to wire it up as follows.

AQM     SDS011
SET      TXD
TX        RXD
GND     GND
5V        5V

Grateful for any pointers!

Thanks Andy
(18-04-2019, 10:39)atbukc Wrote: [ -> ]I have my AQM up and running with a Display, MH-Z19B SDS011 and SHT31 temp sensor.

I have tested the SDS011 with the manufacturers software and the USB to COM port adaptor that came with it and it works fine, so I know the sensor is ok.

I assume that I need to wire it up as follows.

AQM     SDS011
SET      TXD
TX        RXD
GND     GND
5V        5V

Hello Andy,

I don't have SDS011, but I'd try to switch the wires TX and SET ...
Good luck!
(18-04-2019, 14:16)hornychz Wrote: [ -> ]
(18-04-2019, 10:39)atbukc Wrote: [ -> ]I have my AQM up and running with a Display, MH-Z19B SDS011 and SHT31 temp sensor.

I have tested the SDS011 with the manufacturers software and the USB to COM port adaptor that came with it and it works fine, so I know the sensor is ok.

I assume that I need to wire it up as follows.

AQM     SDS011
SET      TXD
TX        RXD
GND     GND
5V        5V

Hello Andy,

I don't have SDS011, but I'd try to switch the wires TX and SET ...
Good luck!
Perfect, all working fine now..

Thanks Andy.